Artystycznie

Wpisy z kategorii: Od Kuchni

Brzoskwiniowiec1.JPG
Od Kuchni

Ciasto Brzoskwiniowiec

Zaniedbuję pojawianie się na blogu. W nowym roku postaram się być bardziej systematyczna. Prezentuję Wam nowe ciacho, które króluje ma moim stole. BRZOSKWINIOWIEC - uwielbiany nie tylko przez dzieciaki. czytaj dalej

Blok_ql_big.jpg
Od Kuchni

Blok wspomnienie dzieciństwa

Są w życiu każdego człowieka takie smaki i zapachy, które zawsze będą kojarzyły się z miłymi chwilami z dzieciństwa. Myślę, że moje 30-letnie pokolenie, z nutką tęsknoty  wspomina wodę z saturatorów z sokiem malinowym, hot-dogi z pieczarkami przyprawionymi na pikantono, lody z maszyny, które przypominały prawdziwe gelatto, a nie wodę, która spływa po rękach, mandarynki, które pachniały samą sło... czytaj dalej

komentarze: 4
Placek_mleczny_f8_big.jpg
Od Kuchni

Włoski "Placek mleczny"

Dawno temu dostałam od znalomego przepis na oryginalny włoski placek mleczny. Na początku podeszłam do niego dość ostrożnie, ale po pierwszej udanej próbie ciacho zagościło w moim domu. Robi sie je dość prosto, a smakuje bardzo bardzo. Zaletą tego ciasta jest też to, że długo utrzymuje świeżość. Można delektować się nim na różne sposoby: - wersja uboga czyli po wyciągnięciu z piekarnika i prze... czytaj dalej

Pani_Walewska_XJ_big.jpg
Od Kuchni

Ciasto "Pani Walewska"

Święta, święta i po świętach. Dużo przygotowań przed świętami, na tyle dużo, żeby wszystkich dobrze ugościć.  Jak zwykle skupiłam się na nowościach słodkościach. Znalazłam w internecie sporo ciekawych przepisów ale tylko jeden został wypróbowany - Pani Walewska. Polecam wszystkim gorąco - ciasto palce lizać.     czytaj dalej

komentarze: 2
Tort_5v_big.jpg
Od Kuchni

Ciąg dalszy tortów - Tortowa szachownica

Kolejny tor, któr zrobiłam z tzw. marcepanem wydlądał jak szachownica. Tort przekładany był masą cytrynową i kakaową. Przepis na bazę do masy jest nastepujący: 2 kostki masła utrzeć na miękko 3 jaja ubić z 15 dkg cukru na tzw. kogel mogel Do utartego masła powoli dodawać jaja - ja ucieram mase mikserem na wolnych obrotach. Gdy skłądniki sie dobrze połączą to w zalezności od wersji smakowej m... czytaj dalej

Biszkopt_biay1_ih_big.jpg
Od Kuchni

Biszkop - podstawa do tortu

Ostatnie zebrało się kilka okazji do wypiekania więc czemu nie spróbować czegoś nowego. Torty ze zwykłą masą są rewelacyjne ale już torty typu angielskiego, czyli z masą marcepanową lub masą lukrową to dopiero coś. Podstawą dobrego tortu jest oczywiście biszkopt. Ja zrobiłam 2 - jeden jasny, a drugi z kakao. Składniki: 6 jaj 1 szkl. cukru szczypta soli. Jaja ubić z cukrem i solą na tzw. k... czytaj dalej

komentarze: 1
Bueczki1_hH_big.jpg
Od Kuchni

Bułeczki domowe

Po chlebku domowym przyszedł czas na domowe bułeczki. Dość długo nie mogłam znaleźć jakiegoś fajnego przepisu, aż ostatnio wpadł mi w ręce przepis z gazetki kulinarnej. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała. Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 1 łyżeczka soli szczyptka cukru 2,5 g drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody.   Do wody dodać czytaj dalej

Chlebek_N5_big.jpg
Od Kuchni

Domowy chlebek ze słonecznikiem

Jakiś czas temu dostałam przepis od koleżanki na domowy chlebek z ziarnami. Nie ma przy nim dużo pracy więc się skusiłam. Pierwszy wypiekł nie zdążył ostygnąć, a już go nie było. Najlepiej smakuje z samym masłem. I nastał czas domowego pieczywa w moim domu.      czytaj dalej

komentarze: 1